Saturday, February 25, 2012

Dialoguri fara Socrate: Provocarea Flaviei

Motto: Who the heck needs Socrates?

Flavia a scris la "Cafeneau Poliglotul Roman":

Dragilor, Rasfoind presa azi am gasit urmatorul articol al lui A. Plesu: http://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/trecute-vieti-domni-domnite#

Similitudinea dintre actiunile lor si a nostra (carte / blog) mi-a dat ideea sa vi-l transmit sa-l cititi si eventual sa dezbatem ceea ce autorul articolului afirma:"Sîntem sub nivelul şansei pe care o avem" si unii dintre noi (Dan si Tibi, de exemplu)ne tot duc in directia cautarii unor raspunsuri la tipul de intrebare:Doar închisoarea în care ne-am trăit tinerețea ne-a împiedicat să ...

Andrei PLEŞU | nici aşa, nici altminteri
Trecute vieţi de domni şi de domniţe...

Cînd vechiul meu prieten Bruno Gheorghievici mi-a vorbit despre proiectul unei cărţi cu amintiri din liceu ale colegilor noştri (promoţia 1966 a Colegiului Naţional „Spiru Haret“), am găsit o mie de motive să fiu sceptic. Pe cine ar putea interesa o colecţie de amintiri al căror farmec nu se poate savura decît în cerc închis? Emoţia care însoţeşte o asemenea întreprindere se epuizează, inevitabil, în sentimentalism nostalgic, în duioşie uşor pre-senilă… În fond, fiecare generaţie are capitalul ei de suveniruri tandre, pline de isprăvi juvenile, de candori, lacrimi, năzdrăvănii şi surîsuri. Au ele relevanţă pentru alţii, în afara cazurilor în care sînt povestite de mari autori sau au drept eroi figuri notorii?

Răsfoind textul, am început, totuşi, să văd lucrurile altfel. Dincolo de emotivitatea strict personală a amintirilor, adică dincolo de ceea ce nu putem degusta decît noi între noi, există, cred, şi alte argumente, de natură să legitimeze această carte. Îl voi alege pe cel mai important şi mai util în lumea de azi. E vorba de galeria de profesori invocaţi de-a lungul volumului, o suită de portrete care trimite către un model pedagogic uitat, dacă nu chiar desconsiderat de sistemul de învăţămînt contemporan. Am avut norocul să avem profesori de nivel universitar. Nu simpli funcţionari şcolari, ci personalităţi profilate excepţional, naturi puternice, caractere exemplare. Sîntem ceea ce sîntem datorită lor, datorită consistenţei lor intelectuale, dar şi a tactului şi talentului lor pedagogic. Nu e vorba însă numai de ei. E vorba şi de raportul dintre ei şi noi. Educaţia e tocmai acest raport: profesori marcanţi, pe de o parte, elevi absorbanţi, consimţitori, pe de alta. Profesori de care îţi aduci aminte după 45 de ani şi elevi care îşi aduc aminte de ei după 45 de ani. E un raport care valorifică o instituţie erodată: instituţia respectului. E semnificativ ce frumos vorbesc despre profesorii lor toţi cei prezenţi în această carte

Cum a fost posibil miracolul şcolarităţii noastre în vremurile asfixiante ale anilor ’50-’60 şi ce prăpastie enormă există între performanţa didactică de atunci şi cea de azi, în ciuda libertăţilor recîştigate după decembrie 1989 e un alt subiect, greu de sistematizat. În orice caz, nu sistemul era, în primii ani de comunism, mai bun, dar oamenii erau, în genere, peste nivelul lui şi trăiau încă din osînza generaţiilor anterioare. Astăzi, sistemul e mai bun, dar mă tem că oamenii şi-au pierdut consistenţa, rigoarea, reperele. Sîntem sub nivelul şansei pe care o avem.

Vreau să cred că generaţiile mai tinere vor găsi, în această carte, numeroase prilejuri de reflecţie ziditoare. Că li se oferă mărturia unei anumite concepţii despre şcoală, de care merită să ia notă, nu neapărat pentru a o reinstaura, căci asta nu mai este posibil, ci pentru a înţelege mai bine generaţia părinţilor şi a bunicilor lor, pentru a regăsi, fie şi aproximativ, gustul unei anumite tradiţii, pentru a afla ce au cîştigat, dar şi ce au pierdut născîndu-se mai tîrziu.

(Fragment din prefaţa cărţii Amintiri din şcoală. Promoţia Spiru ’66, alcătuită de Nick Mircea Lerescu şi Mihai Vasilescu, Editura Naţional, 2011)

6 comments:

  1. Sefu' Antoine!... macar daca puneai si comentariul meu "la pachet".... Ma rog, cine doreste il citeste la "cafenea", nu am de gand sa ma repet, ca dau in "pre-senilitatea" mentionata de Plesu. Prefer pre-seninatatea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mister Tibi, sir! Unul dintre motivele pentru care am ales scamatoria asta blog(ulara) este ca Flavia a preferat sa puna un subiect bun ca un comentariu la un post ("Cafeneaua Poliglotul") care nu e de fapt construit ca un forum, si in consecinta cele mai noi comentarii sunt la subsol, unde foarte putini se incumeta sa patrunda, mult prea preocupatzi cu discutii despre moda si despre geografie, ambele categorii de natura elitist-planetara (adica posibile numai pe planeta "Earth", care pare pana acum cea mai "chic" planeta din toate universurile). Dar pentru ca sunt al tau forever iti fac si hatarul asta (biensur), incerc sa plasez comentariul tau cu un cont neutru, dar cu prima linie specificand clar cine e de vina pentru continut (in ciuda aparentelor, nu am puterea sa plasez cometarii sub numele altora)

      Delete
    2. Multumesc, si ai avut dreptate sa postezi ce a scris Flavia - zic si eu, ca omu', dupa umila mea parere adica, contand pentru mine oarescum, asa umila cum e - pentru ca Flavia nu s-a incumetat nici de data asta chiar "din prima" cu un post (si cu primul, legat de rasul lui Emil, parca a ezitat, ca am vazut un comentariu sters intai, poate cu al doilea sa fi "dat iacobinismu-n fiert" mai tare ;) dar dupa ce i-a luat-o un pic Delia inainte cu titlul... hai, sa vedem ce-mi zice, imi da cu vreun Stradivarius drept in crestet?)
      Iar despre "small talk on Planet Earth" numai de bine, ca ne reconforteaza din cand in gand.

      Delete
    3. Dragii mei Anton și Tibi,
      Ca de obicei, băieți foarte deștepți, v-ați prins amândoi de ce am postat la Cafenea. În plus am anumite rețineri față de blog-uri și bloggeri, justificate sau nu (dar asta va fi cândva subiectul unei postări).
      Stradivarius-ul era o Reghin ½ , foarte rară-comerț socialist, pe care am spart-o și astfel am devenit mai liberă (mama n-a mai găsit să-mi cumpere încă una)! Vremea a trecut și am ajuns la mandolină!
      Am realizat ulterior postării că micul meu omagiu adus profesorului de muzică nu l-am plasat pe același plan de comunicare cu critica la adresa Doamnei E, ceea ce este injust. Îmi voi repara greșeala cândva!

      Delete
    4. Eu am avut 2 viori Reghin: una 1/2 cu o rezonanta superba, pe care am spart-o involuntar dupa ce crescusem prea mult si am capatat o 3/4. "Jumatea" a fost lipita (pentru frate-meu, el mai talentat dar la fel de prins cu joaca...) si acum e la mine pe sifonier...O sa-i fac o poza dupa ce o sterg de praf... Cea trei sferturi nu sunt sigur ca mai e la frate-meu...daca a fost vreodata...

      Delete
  2. [Tibi comentand la "Cafeneaua Poliglotul"]

    Ca de obicei când citesc un articol al d-lui Pleşu (mulţumesc, Flavia, pe acesta puteam să-l omit) găsesc multe motive de a-i da dreptate, cu încântare uneori pentru acurateţea şi sensibilitatea celor "spuse" (dincolo de "ingenuităţi" de genul celei din fraza cu "Profesori de care îţi aduci aminte... elevi care-şi aduc aminte...." - am înţeles zic eu bine sensul , că elevii chiar îşi aduc aminte, dar încă mă face să zâmbesc pentru că-mi "sună" a "Ioane, placu-ţi fetele? - Şi ele mie!").
    Ceea ce consider esenţial este, în cel de faţă, evident ceea ce şi dânsul subliniază, şi anume relaţia profesor - elev bazată pe respect reciproc, generată în bună parte de relaţia profesor-profesor bazată tot pe respect şi generând relaţii bazate pe respect între elevi, relaţii ce pot dăinui peste ani, făcând ca anumite amintiri să nu fie şterse pur şi simplu, ci doar ascunse undeva şi abia aşteptând să fie împărtăşite.
    N-am citit încă amintirile menţionate, o să o fac cât de curând - cred că şi voi aţi citit şi poate recitit "Cişmigiu & comp." şi altele similare, eu încă mai am "nostalgia"... Dar, din păcate, o primă observaţie ar fi că situaţia respectului din anii "mai grei", 50-60, pare să se fi degradat deja în anii 70-80. Nu sunt extrem de curtenitoare amintirile noastre de până acum, nu? Doar poate un pic mai indulgente sau chiar "refulate", după un anume apel...E cert că am simţit un oarece "disrespect" (vă amintiţi de profeţiile despre ce fel de "tractorişti", cel mult "macaragii" aveam să devenim după părerea profesorului Ruineanu, regretat pe bună dreptate probabil de generaţia anterioară nouă - 10-20 de ani "de lumină", nu?) Şi atunci uneori - puterea exemplului - am răspuns şi poate o mai facem şi o vom mai face, cu acelaşi "mărunţiş"...
    Şi de atunci respectul pare să-şi fi luat lumea-n cap rău de tot. Sper să nu fi emigrat şi el definitiv şi să se simtă acasă doar prin altă parte, făcăndu-ne, din când în când, bezele de pe net...

    ReplyDelete