O echipa de bob dintr-o tara tropicala participanta la Jocurile Olimpice de Iarna din Calgary? What is wrong with this picture? Si mai ales ce legatura are cu blogul clasei 12B? None really… e doar o paralela intre reusita calificarii echipei Jamaicane in 1988 si ‘reusita’ mea de saptamina trecuta. Da, dragi colegi, pe 6 mai, in timp ce o parte din voi petreceati clipe minunate la Corabia eu am alergat cursa de ½ marathon din Mississauga. Si pe parcursul celor 21 km m-am gindit de multe ori la voi… si cum as fi preferat sa fiu in orasul de la marginea Dunarii in loc sa 'imi dau sufletul' undeva pe malul lacului Ontario.
N-am fost niciodata ‘the athletic type’. Imi amintesc cu oroare de probele de atletism pe care le dadeam la stadion si mai ales cea de rezistenta, de efortul fizic care mi se parea cumplit si starea de rau care invariabil ma cuprindea la sfirsit. Uhh! Pe parcursul anilor parintii mei au incercat sa ma orienteze spre diferite sporturi: handbal, tenis, patinaj,… Esec total! Then how come that I ran a ½ marathon?
In ciuda atitudinii mele anti-sport mi-a placut intotdeauna drumetia. In munti cu rucsacul in spate ma simt in elemental meu. Simt muntele ca pe o fiinta care impune respect. Urcusul?... A challenge! Cele mai placute amintiri din liceu sint cele din excursiile pe care le-am facut... mai ales cele din munti: Ceahlaul – Cabana Dochia (tabara de matematica de la Piatra Neamt), Bucegii (povestea cu glezna—remember?), Ciucasul cu Lacul Sf. Ana (parte din excursia de la Cluj si ‘aventura’ cu autocarul). Am urcat mai tirziu in Apuseni, Cozia, Paring, Retezat si o parte din Fagaras. Ne-am mutat in Ontario (which is as flat as it can be) si la inceput am avut alte prioritati. Anii au trecut si copiii au crescut. Am inceput sa ma gindesc din nou la munti si sa visez la trasee in Alpi, Anzi si Nepal. Dar pentru asta e nevoie de antrenament: cu cit esti intr-o forma fizica mai buna cu atit te poti bucura mai mult de peisaje si urcusul e mai putin chinuitor. Si asa am inceput sa alerg… mai intii cite putin apoi din ce in ce mai mult.
Acum patru ani 'cadou' de ziua mamei copii mei m-au inscris la Running Room: three month of running - de cite trei ori pe saptamina - culmind with a 10 km race. Dupa cele trei luni am continuat sa alerg marind treptat distanta si in cele din urma m-am inscris impreuna cu sotul meu la ½ marathon in Toronto in octombrie 2008. A fost greu, am mai si mers din cind in cind, dar a fost minunat sa ajungem la linia de sosire unde ne asteptau copiii.
Anul acesta in septembrie vom urca pe Inca Trail - un traseu de aproximativ 44 km in Anzi pina la Machu Picchu. E un urcus greu care trece peste trei pasuri dintre care cel mai inalt este la 4200m, si pentru care am inceput sa ma antrenez incepind din ianuarie. Din antrenament face parte si alergatul (some days la -15 C de unde si ideea titlului) si ca sa fiu mai ‘motivated’ m-am inscris la ½ marathon-ul din luna mai din Mississauga. Asa am ajuns sa alerg my second ½ marathon. Inainte de cursa am hotarit ca asta va fi ultima la care voi participa… I’m not getting any younger si au inceput sa ma doara incheieturile… But who knows?
The Running Granny
Pentru poze check your emails.
Delia, ma bucur foarte tare pentru ca ai avut ocazia si taria sa te mentii in forma. In ce priveste "calitatile atletice din liceu" versus cele actuale, pentru mine cele scrise de tine acum (partial "vorbite" anterior pe Skype) sunt inca o dovada ca George Eliot (Mary Ann Evans, de fapt) a avut dreptate cand a scris: "It's never too late to be what you might have been".
ReplyDeleteSi nici eu n-am gresit prea mult cu "Mississauga cool runners" in "previziunile" din ianuarie-februarie a.c. ;)
Dar daca intr-adevar "te lasa genunchii si te dai batuta" echipa "de peste balta" va trebui sa gaseasca o solutie pentru 2014 pentru ca imi voi tine promisiunea - sper sa se vada si primele dovezi la sfarsitul verii!
Actually Tibi, titlul a fost o inspiratie de la 'previziunile' tale de la inceputul anului. Iar semnatura... definitely din Limerick'ul scris cam tot pe atunci. Sper sa nu ma acuzi de plagiat! LOL.
DeleteDe fapt, scrisesem "Mississauga cold runners".
DeleteCool is much better!
Kudos, Delia, for a job well done. Nu cred ca e nevoie de translatzie aici pentru ca dupa excursia recenta in Romania am descoperit ca engleza e a doua limba oficiala a statului si se lucreaza deja la un amendament la constitutzie ca sa devina limba oficiala a Romaniei... oh, sorry, of Romania. Asta dupa ce va fi votat decretul de lege prin care oficial romanii (adica locuitorii Imperiului Roman) se trag din daci, si nu invers, cum ne-au invatat la 12B...
ReplyDeleteAcestea fiind zise, postul tau m-a speriat, ba nu, m-a ingrozit, pentru simplul motiv ca eu traiam cu convingerea ca tu esti umana ca si mine, adica faci parte din specia din care fac parte si eu. Specia care alearga 500 de metri si dupa aia are nevoie de tot felul de paliative, de la refreshments la artificial support. Dar tu, nu si nu, te-ai demascat aratand ca esti super-umana. Altfel cum sa justific existentza in spatiul comun pe care putem sa il numim "just outside the GTA" a unei foste colege de scoala care alearga 21 de kilometri neintrerupt? Adica de douazeci si unu de ori cate un kilometru fara nici o pauza intre kilometri ca sa manance un steak (cu un pahar de vin rosu) sau sa traga un pui somn. Pentry ca asta e definitia semi-maratonului according to me (cam lunga, e drept, dar tot definitie se cheama.)
De explicat am explicat intr-un blog anterior cum vine treaba (in my world) cu alergatul si saritul si ridicatul... Deci nu mai e nevoie sa opintesc cuvinte de colo pana colo si sa le desert hodoronc-tronc intr-un nou post. Si totusi nu plec fara sa dau glas urmatoarei asumptii (personal credo): daca ar fi sa se faca radiografii complete (i.e. using ultra-sophisticated x-ray guns, powered by Microsoft .NET Framework) ale unui "semi-marathon runner" (e.g. you) si ale unui "semi-coach potatoe" (e.g. me), sunt convins ca "oamenii de stiinta americani" ar descoperi niste micro-organe in plus, niste artere ascunse, niste nervi invizibili, niste muschi scufundati si nevazuti (si de aceea numiti "Atlantida muscles") in trupul maratonistului. Pentru ca daca nu e asa, cum sa mai explic existenta mea ne-maratonista, trantit pe sofa din fata televizorului, cu punga de chips pe burta...
popping up and going down,
and up-and-down
and up-and-down
while I'm breathing my breath
and inside I seethe
with this totally weak,
completely un-marathonic
ennui
...in timp ce tu te uitzi la ceas din fuga si iti zici: "Wow, two more kilometers and I'm done, done. Yuhooo! Machu Picchu, here I come!"
Delia, nu pot promite sa particip la cursa cu tine, dar te-as invita si la 1/2 de marathon aici in Montreal.
DeleteFelicitari pentru cursa si concediu placut .
Welcome back, Anton! Something good came out of my run daca te-a scos din tacere...lol. Doar o rectificare: asa cum am scris si in email, din cind in cind am mai si mers cite un minut... every 4km there are stations with water and gatorade. Deci nu chiar 'neintrerupt'.
DeleteStefania, citiva din colegii de la sucursala din Boisbriand vor alerga in marathonul din Montreal. Not me though! Two more weeks pina la vacanta din iunie... abia astept.