Thursday, June 21, 2012

Epifania Bicazului


Cateodata in viata trebuie sa recunosti ca esti la capatul drumului si oricat ai incerca sa gasesti justificari “to get going” si sa mentii un sens al sperantei ca poate, poate lucrurile se vor indrepta si o sa vezi si ziua cand va fi mai bine, nimic nu merge in directia dorita. Totul se impiedica in neprevazut si se ineaca in incertitudine.Esecul pare a fi total.

Senzatia asta am incercat-o din plin in cele doua saptamani de vacanta pe care le-am petrecut in RSR (Romania, Sweet Romania), in aprilie anul curent. Presiunea acestei calatorii am resimitit-o din prima pana in ultima zi, ziua reintoarcerii spre casa, ca intr-o drama cu actiune de doi bani, dar cu suspans garantat: eu si nevasta stateam aruncati intr-o rana, obositi si descumpaniti, pe doua scaune in sala de asteptare a aeroportului Otopeni, zgaindu-ne dupa coada alba a avionului de Roma, care parea sa se fi ratacit pe drumul de la hambar la poarta de imbarcare si in minte mi se rotea obsesiv, ca o rola de film stricata, un scenariu unic:  doi zdrahoni cu muschii decupati prin haina, imbracati in costume negre (thank you, Hollywood, for lifelong clichés!) se apropie de noi si mi se adreseaza cu glas rastit: “Hei, ‘mneata cu ochelari si cioc, vii cu noi ca sa iti platesti datoria fata de tara! Mama voastra de profitori! Ia uite ce gras esti: iti merge bine pe-acolo pe unde esti, eh?” Cu scena asta bazaindu-mi prin cap ca o albina nebuna, ma simteam in pielea unui transfug care incearca sa scape dintr-o tara cuprinsa de razboi. Cu diferenta ca razboiul pe care l-am resimtzit in cele doua saptamani petrecute in tzara de origine a fost unul impotriva bunului simtz. O lupta crancena, fara ragaz ori rabat, impotriva normalitatii.

Inutil sa mentionez ca vizita in Romania a fost un sir gros de dezamagairi. Si bineinteles ca nici unul dintre voi nu ar da o ceapa degerata citind destainuirile mele de turist nevrotic: fiecare cu crucea lui, cu experientele lui, cu gustul propriu pentru interpretare: subiectivitatea pentru oamenii creativi, explozivi, spontani; obiectivitatea pentru oamenii fara lustru, anodini, plictisitori. Dar indiferent de anxietatile mele, ce e cert este ca in Romania de azi pluteste in aer, ca o ceata grea si groasa, o negativitate absoluta. Un smog greu, absolut poluant pentru minte si inima. Norii grosi de rejectie a oricarei solutii pozitive se descarca in fulgere cumplite care trasnesc si pe cel mai optimist dintre muritori. Nimeni nu mai are rabdare pentru o conversatie in care sa poti introduce o fraza pozitiva. Nimeni nu mai este capabil sa arate compasiune pentru neadaptatii la lumea exclusiva a banului cocotzat in varful columnei valorilor supreme. Nimeni nu il crede pe al necajit sau bolnav, nimeni nu iarta pe unul care a gresit. Nimeni nu mai are rabdare cu prostul. Nimeni nu mai are rabdare cu desteptul. Iar cand oamenii se plang, nu arata lacrimi: tzipa. Si ar vrea sa omoare cu privirile. Razboiul e total si e contra a toate si contra tuturor.

Iar eu, fire de contrarian fara vindecare, nu rezist sa ies din scena pe nota asta finala, care pare destul de intensa si chiar potrivita pentru a isca o controversa cu niscaiva patrioti locali (dintre cam am observat cam un duium in Clasa 12B), fara sa povestesc intamplarea de la barajul Bicaz.

Eram de vreo doua zile pe drum, strabatand nordul Moldovei si crucindu-ma de cate hartoape gaurind drumurile noastre “europene” poate sa ia o Dacie Logan fabricata in Romania, fara sa se farame in bucati. Prin contrast ma gandeam la Mazda mea care s-ar fi desfacut ca un evantai  firav, de proasta calitate, de la un singur hartop pe “in-faimosul” DN 2, drumul dintre Focsani si Bacau,  care pare sa fie facut din asfaltul ramas dupa un furt in masa, pentru ca are o banda si jumatate pe fiecare directie de mers, probabil ca sa acomodeze o masina si o bicicleta gonind in paralel, obligatoriu cu aceeasi viteza. Pe drum ne oprisem la arhi-cunoscutele manastiri nemtzene (Agapia, Varatec, Secu, Sihastrie, Neamt) si ne bucurasem ochii si ne improspatasem sufletele cu acel amestec unic de istorie, spiritualitate si, de ce nu, mandrie nationala.Da, avem un unicat cultural: punga de manastiri din Moldova. Moldova, dulcea Moldova, sansa noastra la glorie culturala, dar nu si la redresare economica…

Dinspre Targu Neamt am cotit-o spre Ceahlau – eu tinind-o una si buna ca vreau sa vizitez Duraul, statiunea montana de la poalele masivului de care ma leaga amintiri din tinerete. Inutil sa mentionez ca ceea ce am gasit in locul statiunii a fost cu totul altceva decat ceea ce imi aminteam eu. Duraul este acum un “ghost town”, o statiune abandonata, parasita in graba sub presiunea unor evenimente de care nimeni nu pare a-si aduce aminte: poate oameni atacati si sfartecati de armate feroce de zombies? Poate vreo epidemie cu un virus necunoscut de pe planeta Betelgeuse?  Iar locul, asa cum se prezinta acum, imi aminteste de Jack Nicholson si al lui faimos “The Shining.”

Fugind din Durau de frica lui Jack Nicholson, biensur, ne-am indreptat spre barajul Bicazului. Eram la vreo zece kilometri de obiectiv cand am simtit ca ceva nu e in regula. Am schimbat priviri cu sotia, care era in dreapta mea, pe scaunul pasagerului, si aproape la unison ne-am pomenit intreband retoric: “Unde e apa?” Lacul de acumulare era secat.

“Poate e in maintenance” am indraznit sa replic, ne(mai)stiind care e cuvantul romanesc pentru “maintenance.”

“Poate!” zice ea, a incurajare.

“Hmm,” ma indoiesc eu cu glas gituit de incertitudine, desi nu aveam nici un motiv sa ma indoiesc: asta e mersul firesc al naturii, apele seaca, apele se umfla, apele mor. Ca si oamenii…

Dupa alti cativa kilometri de gropi si de uluire combinate intr-un amestec cu parfum de ciuleandra locala, oprim unde opreau toate masinile candva, pe muchia superioara a barajului, unde oamenii isi aprindeau o tigara (o mai aprind si acum) vrand sa se delecteze cu privelistea si sa se simta parte dintr-o combinatie coplesitoare prin dimensiuni: lacul de acumulare, muntele, barajul. Numai ca de data asta lipsea un element esential: apa. In locul ei zacea o baltoaca insalubra, plina ochi cu vreo zece mii de sticle goale care stateau gramada, unele langa altele, ca niste dale formand un caldaram suprarealist.

“Ce dracului e asta?” zic eu si, fara sa astept raspunsul nevestei, ma indrept spre o cabina de la capatul drumului, in interiorul caruia statea unu’ gras, imbracat in uniforma de gardian public. Deasupra cabinei lui, infipt in stanca muntelui, atarna  un portret mare, cu figura presedintelui Basescu si un slogan de bine, ceva cu “progres” si “un presedinte pentru Romania,” ca sa fie clar si pentru al din urma prost ca omul ala candideaza pentru Romania si nu pentru alta tzara.

Eram prea uluit de aspectul barajului ca sa mai tin cont de deferenta pe care mi-o inspira in mod natural orice uniforma (simptomul omului slab de inger), si il intreb direct:

“Dom’le, nu sunt din zona si nu prea la current cu evenimentele, dar ce s-a intamplat cu lacul de acumulare?”

“Baietii destepti,” zice gardianul, si prima impresie a fost ca trebuie sa fi  fost fie vreun handicapat mental,  fie vreun clown angajat de Circul de Stat (o mai exista institutia asta?), facandu-si “gig”-ul din emisiunea ”Just for Laughs” (astia de pe-aici din Canada trebuie sa stie despre ce vorbesc, iar voi din Romania, ghiciti! )

“Care baieti destepti, dom’le?” insist eu, ca prostul.

“Baietii destepti,” se incapatineaza clownul in actul lui bizar, dar cand ma vede total nedumerit se miluieste de mine si explica: “Reformatorii, dom’ sef. Astia care au dus tzara de rapa. Declara barajul  si hidrocentrala insolvente ori ne-functionale, ca sa le vanda pe nimic si sa le ia tot ai lor… Sa ne vanda dupa aia electricitatea la pretul lor.”

Deci sa recapitulam: omul ala era omul legii platit de guvern ca sa pazeasca barajul. Acel om al legii imi destainuie ca lacul de acumulare e secat fortat de catre guvernantii corupti, adica sefii lui, ca sa declare barajul ne-functional si sa il vanda pe doi bani acolitilor lor, adica alora care i-au adus cu bani la putere. Eu stam acolo dupa o saptamana in care am avut de toate: am aflat ca cetatea Sarmisegetusa este de fapt o poarta spre o alta dimensiune iar Zamolxes a fost extraterestru; am aflat ca de fapt limba latina a fost si limba dacilor si romanii nu au avut nevoie de translator cand i-au cucerit; am aflat ca oameni de afaceri din orasul P. isi schimba numele si buletinul de identitate ca sa nu le mai ia urma garda financiara; o ruda apropiata mi-a prorocit, citind intr-un calendar astrologic, ca cineva apropoiat mie va muri pana la sfarsitul lunii; etc. Comparat cu lista mea, era o aditzie minora, lipsita de importanta, descoperirea ca guvernul Romaniei a inchis robinetul lacului de acumulare de la Bicaz ca sa declare hidrocentrala insolventa si sa o “vanda” baietilor destepti.

Dar ceea ce mi s-a parut si mai grav este ca nici unul dintre noi doi a fost tentat, in momentul ala absurd, sa imprime un “spin” pozitiv la concluzie, sa dea sansa naturii sa fie mai puternica decat niste guvernanti alesi democratic zice-se, sa dea sansa lui Dumnezeu sa fie mai in control cu vremea si cu lacurile decat Boc sau Ponta sau Georgescu. Si natura sau Dumnezeu sa dea o seceta si sa sece lacul. Paream doi oameni normali, intr-o discutie normala despre un eveniment (a)normal, dar alesesem absurdul colectiv ca limba de comunicare. Ala ca ala, ca era indobitocit de viatza intr-o cabina de lemn pe malul unui lac de acumulare plin ochi cu sticle murdare. Dar eu, venind dintr-o zona a planetei unde oamenii sunt mai retinutzi in emiterea opinilor apocaliptice, nu am simtzit nevoia sa il zgaltzii pe guardian ca sa isi vina in fire: “Alo! Alooo!!!”

Revelatia asta m-a facut sa imi cada buza, iar dilema s-a materializat brusc, ca o pisica care pune pas de pasla si iti apare brusc in fatza. Daca era adevarat ce spunea gardianul, asta e o escrocherie de proportii mondiale. Chapeau! vorba emigrantului roman de Montreal… Artizanii miscarii asteia sunt mai tari ca Gru, saralatanul absolut din “Despicable Me” care planifica sa fure luna. Si pana la urma il opreste pe unul de la competitie, care o furase inaintea lui (asta e o paradigma interesanta a perioadei de tranzitie romanesti)… Iar daca nu era adevarat si asta este ceea ce gandesc de fapt oamenii in Romania (inclusiv oamenii platiti de guvern ca sa le fie loiali si sa ii apere interesele) e si mai grav: o natie care face din absurd logica zilnica este pe drumul sigur catre un abis al disperarii. Mai bine sa fi secat Boc sau Ponta sau Georgescu apa din lacul Bicaz, decat sa ai o natie care scorneste ca furatul lunii e iminent si singura poarta de scapare este in alta dimensiune, pe la Sarmisegetusa.

Dupa “epifania Bicazului” nu mi-a mai ramas decat sa numar zilele pana la cursa de Roma…

6 comments:

  1. Imi pare bine ca ai reaparut pe blog, Anton! As always mi-a facut placere sa citesc articolul tau si sper ca onestitatea si realismul sa fie apreciate la adevarata valoare. A spune lucrurilor pe nume, cu dezamagire si tristete, nu inseamna lipsa de patriotism.

    Looking forward to your next post. Sper ca 'iesitul din scena' nu e o aluzie la activitatea ta pe blogul clasei 12B. Ar fi pacat!

    ReplyDelete
  2. Buna Anton! Ti-am simtit lipsa i cred ca nu numai eu.
    Inteleg ca esti oripilat, ai perfecta dreptate in tot ce povestesti...ce ai surprins in atituidinea noastra a celor de aici...Dar daca ti-as spune ca de curand am trait ceva cumplit ...cred ca doar Cristinei si lui Tibi le-am povestit.Si mai si , am trait ceva in Romania , a noastra nu, nu o mai recunosc care m-a "dezaxat" pe vreo 2-3 zile .Nu mi-am revenit usor din simplul motiv ca s-a petrecut pe strada mea, cu mine, la doar 4 numere de imobilul (stradal) pe care locuiesc acum la inceput de iunie.Da, in plina zi, la 17h30, pe Calea Mosilor, cu circulatie intensa pe bulevard si pe trotuar4 un individ a venit calm si mi-a smuls un lantisor de la gat.In primul moment nu am putut articula nimic, apoi pentru ca am tipat au iesit din florarie niste persoane si ...asta e tot! Dar ideea in sine m-a marcat: locul unde s-a petrecut, adica langa casa mea, in vazul tuturor, la ora de varf! ...ORIBIL!Asta e Romania , Anton!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imi pare rau, Carmen! Cred ca a fost groaznic.

      Delete
  3. Anton,

    Tot ce zici tu e real. Un singur lucru ma mira, observ o nota de parere de rau, chiar durere.
    De obicei vezi la cei care sunt plecati mai pe aproape (Italia, Spania) o nota de satisfactie de fiecare data cand se intampla ceva rau pe-aici. Sunt bucurosi sa li se confirme ca au facut alegerea corecta cand au plecat.
    Distanta uriasa la care ai plecat, cred, te predispune cred ca nostalgie.
    Trebuia sa fi plecat si voi undeva mai pe aproape sa va simtiti bine pe deplin...

    ReplyDelete
  4. Anton, "lungul sir de dezamagiri" la care ai fost supus - din cate am inteles nu numai in tarisoara - cred ca se datoreaza faptului ca ti-ai lasat acasa umorul (sa se odihneasca si el, probabil). Pai daca il aveai la tine sunt convins ca iti venea ideea mirifica sa-i dai "clown"-ului 20 de euroi si dadea drumu' la apa in lac, in cateva minute se umplea. Daca mai suplimentai cu vreo 20-30 chema si niscai prieteni si adunau sticlele alea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaaa, uitai sa mentionez ca dupa tonul plangacios se pare ca prietenul tau, umorul, nu prea te-a asteptat... Hai ca ti-am zis-o!

      Delete