Thursday, March 22, 2012

Vasul de lut

Vasul de lut
Privind in urmă parcă nici nu-mi vine a crede…Au trecut aproape 3 luni de când privesc cu înfrigurare și un tremur interior un ecran de sticlă. Ma așez cu emotie și sper sa găsesc pe cineva în “Cafeneaua XII B”, răsfoiesc reclamele LNB sau revăd stenogramele publicate….E dimineață, ba e seară.
Nu o sa vedeți niciodata graba cu care va căutam, nici nu aveam rabdare să ma conectez, mă enervam si liniștea ma cuprindea doar cand va “citeam”. Asemeni unui drog: nu-mi păsa ca nu mâncamsem încă, că dăramam totul în calea mea, că sună telefonul,nu mai aveam răbdare...Apoi fața mi se îmbujora și un zâmbet poznaș și adolescentin îmi înflorea pe fața: eram fericită, eram cu voi. Si culmea! Am petrecut mai mult timp gândindu-mă la voi acum decât atunci când ne vedeam zilnic...Acum va așteptam cu calm și cu rabdare și, preț de ceva timp, erați doar voi, colegii mei! Mă gândeam, așteptam, intram peste un dialog deja început. Nici nu conta că nu eram pe fază: vedeam doar cum mesageria se umple, coșul plin! Si erau atâtea noutăți! Si imi plăcea tot ce trăiam! Si toate lumea se înghesuia, nimic planificat, totul direct ți simplu, cu acea candoare a vârstei de liceean, cu “înțepături” dulci-acrișoare. Si oare nu făceați la fel ochii mari în fața unei replici sau răspuns neașteptat?
Voiam sa aflu ceva nou despre voi, dar ce? Voiam sa știu? Dar de ce? Voiam sa fiu cu voi? Dar cum?
Zi dupa zi , am tresărit vazând un răspuns sau o discuție aprinsă care se derula cu o viteză incredibila. Să fie zeci de mesaje intr-o oră? Să fie sute într-un weekend?
Zi după zi am vorbit despre noi, cei de ieri și cei de azi !
Zi după zi ne-am contrazis, tachinat, supărat!
Mai întâi tatonând, ușor , cu grijă, cu teama acea copilăreasca si nerecunoscută a adultului speriat că i-ar putea scăpa ceva nepotrivit . Si așa au început dezvăluirile, și așa a apărut o dorință intensă și nepotolită de revedere:
…Ne-am căutat, ne-am regăsit, am petrecut o iarnă geroasă impreună, am răscolit ca printre tăciuni stinși amintirile…Ne redescoperim incetul-incetul. Suntem din nou “XII B”
... Si cu toții stim că nu mai suntem aceiași…că facem eforturi sa ne “recompunem” sau sa lipim un vas de lut, spart candva , prin vara lui 1979 cu forță și privind cu nesaț spre viitor. Si, cum era de așteptat, cioburile au sărit departe, uneori rostogolindu-se scânteind, alteori lasându-se purtate de un val…trecusera oceanul. Si, iata, cum, în 2012,” cioburile” doresc sa reclădească întegrul!
“Vrem împreună au strigat cioburile!
Pentru noi va fi mereu așa, departe, cu veniri și plecări, cu călători si “Prometei” în patru colțuri ale lumii, și viata va curge frumos și liniștit. Vom zâmbi și privi realitatea cu un alt aer: NOI , cei din XII B, am reușit sa reclădim „vasul de lut” și peste ani am demonstrat ceea ce știam dintotdeauna : NU suntem ...”O clasa de liceu oarecare”

8 comments:

  1. Great posting Carmen! Mi-a facut placere deosebita sa il citesc... frumos scris, sensibil, senin... Datorita tie si altor colegi inimiosi cu initiativa restaurarea vasului de lut a fost posibila. Thank you.

    ReplyDelete
  2. Nota de subsol : “zi de zi” m-ați ajutat și am aflat ceva nou despre voi pentru că voiam să știu de ce am reacționat atât de tumultos la regasirea nostră și că DOAR așa voi fi alături de voi în orice moment.

    ReplyDelete
  3. La o zi dupa ce am facut-o de oaie si am intrat (pe buna dreptate) in dizgratia analitica a lui Tibi, pentru motivul ca am folosit complet pe dos un termen din "romceza" (i.e. limba fratzilor Romcescu) in loc sa stau cu "romgleza" mea, incerc iar un comentariu (daca nu de alta, macar ca sa imi recapat increderea facuta tzandari in capacitatile mele lingvistice): citind postul lui Carmen, si gandindu-ma, ca si ea, la lunile astea de mesaje pline de humor, si mai fin si mai aspru la atingere, nu pot sa nu concluzionez ca blog-ul si email-urile au fost o paradigma perfecta a vorbei de duh "rade ciob de oala sparta." Dar in detaliu despre asta si despre altele, poate in alta epistola din ciclul "Cantarea Lenebiei."

    ReplyDelete
  4. Carmen, ca de obicei scrii foarte frumos, sensibil şi profund, pentru că pui mult suflet - e a multa oară când îţi spun acest lucru şi îţi mulţumesc pentru că pui suflet când ne scrii...când ne aştepţi cu nerăbdare şi cu nelinişte uneori...când ne citeşti zâmbind sau cu o umbră de îngândurare...când te gândeşti la noi!

    Sunt convins că nerăbdarea, entuziasmul "frizând frenezia" de multe ori, micii "nori" mai degrabă "nimbus" pe cerul însorit al revederii, graba nesăţioasă a comunicării, a împărtăşirii bucuriilor, emoţiilor sau a lucrurilor pe care ni le aducem aminte din acei ani sau pe care le-am aflat de atunci sunt trăite zilnic de fiecare dintre noi (să nu zic "ceas de ceas" că dau în melancolie nostalgică şi nu-mi şade bine).

    Răspunsurile la unele întrebări încep să se prefigureze (cum de ne-am regăsit şi "ce ne mână-n luptă"), la altele (încotro? şi când? şi cât timp?) le vom afla treptat sau poate nici nu vor conta - ceea ce contează e să ţinem "cioburile" alături, chiar dacă cioburile se mai amuză uneori de spărturile din vas.

    LA MULŢI ANI, CARMEN! Să fii fericită alături de cei dragi, în rândul cărora, gata! ne-am "insinuat" şi noi, foştii colegi şi actualii doritori de prietenie uneori "la distanţă" niciodată distantă!

    Un admirator "nesecret"

    ReplyDelete
  5. Uneori am momente cand sunt serios, si asta este unul dintre momentele alea. In cei cincizeci si un' de ani cat am consumat resursele planetei asteia dand inapoi nu mare lucru (fara comentarii "telefonate" aici, va rog!), am observat cateva categorii de oameni:
    1) oameni care simt "forma" lucrurilor, adica isi numara margelele si vor sa aiba si mai multe, si mai multe;
    2) oameni care simt "fondul" lucrurilor, adica au toate culorile posibile de margele, cu exceptia uneia singure, "albastru descompus", dupa care tanjesc dar nu pot sa o gaseasca si atunci sunt tristi (bineinteles ca nu exista "albastru descompus", e doar o figura de stil!);
    3) oameni care (re)simt "terciul existential", adica iau un castron mare, arunca toate margelele pe care le au acolo, le piseaza bine cu maiul, si dupa aia se uita la ce iese si se plang ca existenta e mizerabila (ca o urna de cioburi sparte!);
    4) oameni care simt poezia lucrurilor, cand noi toti ceilalti vedem lucruri. In categoria asta as pune-o pe Carmen (si ma bucur ca am fost printre primii care i-am spus intr-un mesaj privat, asta iarna, ca are talentul de a pune emotie in scris si trebuie sa contribuie la blog.)
    Si inchei cu o alta observatie: numele Carmen inseamna, in latineste, cantec sau poezie (la antici cantecul si poezia fiind cam acelasi lucru.) Dupa care concluzia finala ar fi: Carmen, you did a service to your name! Happy Birthday!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nu ma pot abtine sa nu comentez, desi sunt o straina de grupul vostru. Ca sa ma prezint, sunt o colega de servici a lui Carmen si am descoperit-o altfel decat o stiam prin intermediul acestui blog, pe care am ajuns aproape intamplator.
      Intervin scurt, numai pentru a va spune ca m-au impresionat nespus cuvintele pe care le-ai scris aici despre prietena noastra comuna. Dovedesc un suflet ales ( si al ei si al tau), o delicatete extraordinara si o finete, o profunnzime in a vedea lucrurile care ne inconjoara incat as indrazni sa intorc "impotriva ta" aceeasi categorie in care ai asezat-o si pe Carmen, aceea a oamenilor care simt poezia lucrurilor, cand ceilalti vad doar lucruri. Din sufletul, tau, Anton, se vede frumos. Multumesc pentru bucuria pe care mi-ai daruit-o.

      Delete
  6. M-am simtit minunat cu voi astazi. M-ati facut sa vibrez si, va marturisesc, fiecare mesaj mi-a dat o stare de spirit deosebita.
    Va multumesc tuturor pentru ca mi-ati daruit o zi minunata din viata!
    Astept sa ne vedem si sa mai umplem o "desaga" de amintiri la o carafa de vin romanesc aici sau, cum zicea Delia sa ne intersectam drumurile, undeva, in Europa.
    Va pup si sunt fericita ca v-am regasit !

    ReplyDelete
  7. Nu, nu sunteti o clasa de liceu oarecare. Asta mi-e clar. Ca fost profesor, ca fost elev de liceu, dati-mi voie sa va admir pentru relatia pe care ati construit-o, sfidand geografia si vremea.
    Imi cer scuze ca am intrat in casuta voastra virtuala fara sa bat...sper sa nu fie cu suparare...nimanui.

    ReplyDelete