There once was a man in Calcutta,
Who spoke with a terrible stutter.
At breakfast he said:
'Give me b-b-b-bread,
And b-b-b-b-b-b-butter.'
Probabil ca limerick-urile au fost unul din motivele pentru care mi-a placut engleza inca din clasa a V-a, pentru ca diriginta tanara si foarte sensibila, care parea chiar un pic speriata de noi (cred ca abia absolvise) si care venea si cu pick-up-ul la aproape fiecare ora sa ne puna cantecele, pe langa "Lady Moon/ Lady Moon/ Sailing so high..." si "Twinkle twinkle little star....." a gasit de cuviinta (si bine a facut!) sa ne povesteasca si despre Edward Lear si inventia lui poetica pe care intotdeauna am apreciat-o atat datorita asemanarilor cu, cat si deosebirilor fata de epigrama de la noi. Si ne povestea dansa multe si frumoase si ne-a invatat "kindly and passionately" despre sunete ciudate si transcrieri fonetice si ne-a pus Dean Martin cantand "Everybody loves somebody sometime" in timp ce plangea la fereastra cu gandul la vreun Mr. Right. Peste catva timp acesta si-a facut simtita prezenta si diriginta noastra a plecat in concedii de maternitate si ne-a lasat pe mana unei Woody Woodpecker pe care nici nu stiu cum o chema si fata de care as zice ca Ms. Mogos era un fel de Felicia Filip (cu Ms. Mogos am facut latina in clasa a 9-a si a fost mult mai bine decat 1-2 trimestre de engleza nu mai stiu cand si de ce, oricum, daca tacea o prezenta placuta pentru toata lumea ramanea - no offence intended, it's just the truth I felt).
Asa ca abia am asteptat liceul, sa vedem daca se mai poate si altfel decat sa citesti texte nesuferite din manual si sa zbieri toata ora la elevii nerecunoscatori (nu vreau sa folosesc vreun cuvant in engleza aici ca nu sunt sigur ca persoana respectiva stia vreunul).
Am folosit limerick-ul din motto nu numai pentru ca a fost printre primele cu care m-am delectat (ce vreti, aveam 12 ani) dar si pentru ca a venit prima ora de engleza din clasa a 9-a si m-am simtit, probabil ca aproape toti colegii "avansati" ca omu' din Calcutta. Asta pentru ca a intrat in clasa un profesor despre care eu m-am intrebat imediat cum de nu-l prisese militia pe strada sa-i taie blugii si sa-l tunda zero, cum facea cu "bitalsii" si "foenicsii" gasiti la ceas de seara in timpul raziilor pe Calea Bucuresti - probabil nu se plimbase pe acolo. Ei si, nici una nici doua, ne pune pe toti (dar pe rand) sa ne spunem numele (in romana) si sa pronuntam to do (in engleza). Ori pentru ca noi cu totii stiam mult mai multe (transcrieri fonetice, etc) si ne ceruse prea putin, ori pentru ca nu intelegea bine numele si le repeta aiurea (mie atunci mi-a zis ceva de genul Vass-y-luck-hee, de-abia dupa catva timp ajungand la versiunea corecta si stabila Mr. Cvazilaanj) deci ori dintr-una, ori dintr-alta, dupa cum spuneam, ne-am balbait cu totii intre "tudu"-ri, "taduu"-ri si "tahdah"-uri de mi-am zis "Maiculita Doamne, cine ma puse sa nu-mi aleg rusa avansati - va amintiti, stiam doua cuvinte si in plus si "niemtzii pa ulitza" - si germana incepatori?"....Avusesem deja ora de franceza.
De la ora urmatoare si pana la sfarsitul trimestrului II clasa a XII-a (cu exceptia a 1-2 trimestre mentionate anterior) s-a dovedit insa ca pariasem pe varianta castigatoare!
Pentru ca a fost vorba, la orele de engleza, de engleza pur si simplu (plain English, ca sa precizez)....si multe in plus! Adica nu de texte insipide din manuale care sa prilejuisca discutii seci despre timpuri si "secventa" lor, ci despre Sweet Swan of Avon si misterele legate cel putin de Sonetul op'spe, depre Joe Hill si Guy Fawkes' Night, dar si despre Freud si "tripticul" Ego, Id si Super-ego.
Imi amintesc ca deoarece Miss Mihai si Mr Cvazilaanj reusisera sa faca fata incurcaturilor gramaticale (stiu ca facusera fata mult mai multi, dar i-a casunat pe cei doi) i-a pus in fata unor incurcaturi lingvistice destul de teribiliste, dar care au putut deveni amuzante, gen "Tell the poem you had to learn by heart...... and now tell it backwards", asa incat "ascultarea" incepea uneori cu "Shall I compare thee to a summer’s day ?/ Thou art more lovely and more temperate….” si se incheia cu “…me and you as alive, night last Hill Joe saw I dreamt I”.
Odata, dupa ce mi s-a parut ca i-am castigat simpatia, la "recitarea inversa" am indraznit sa zic ceva de genul "hrzvadradhrzubrhvad..." (aveam deja magnetofonul si ma mai distrasem cu benzile puse invers). Faptul ca s-a amuzat si mi-a dat 10 m-a facut sa cred ca ori ii eram intr-adevar simpatic, ori i-am devenit atunci.
Cum mai "zice" elevii azi, "Rhaspekt!"
Rugamintea numero uno: Daca aveti chestii naspa de spus comentati la postul cu Profu', Tenisu' si Heorhescu' aici doar lucruri cool va rog!
Rugamintea due: De ce nu si clasa a XII-a trimestrul III? O rog pe Livia sa posteze...Avem timp pana la ultimul trimestru din liceu ;)
Tibi, e greu sa puna cineva un comentariu la post-ul tau care sa nu sune "either out of place or plain stupid". Dar cum eu sunt un "contrarian" innascut si sceptic pe deasupra ("For the dissenter the skeptikal mentality is as important as any armor of principle - Christopher Hatchens in "Letters to a Young Contrarian") as lansa o intrebare care va initia controversa (and believe me, I already enjoy your reply!): este invatatura de liceu sau de colegiu o chestie elitista, care se orienteaza pe citiva studenti destepti (ca noi), care inteleg Freud si "tripticul" Ego (hmm, hai sa fiu consistent si sa zic "ca noi") sau a activitate de mase, pentru mase ("Ia ziceti, ma, past tense-ul lui 'To Do' !")?
ReplyDeleteNici un "disrespect" pentru profesorul descris de tine, care a fost si va fi peste ani o icoana a liceului in care am invatat (and "cool" is a label that doesn't do him justice, I'd say "superstar" is a better choice in the context). Este doar o intrebare care sa incite spiritele, in total acord cu o maxima care i-a fost draga pina si lui Karl Marx (si ma intreb de ce): "De Omnibus Disputandum." Aha, iata ca am impuscat inca un iepure in proces, si zic: "Pazea, Cristi Vava! Hoardele latine sunt la cetate!"
Pai chiar asa, disociem "profesorul descris de tine" de "profesorul descris de mine"? Oi fi tu, cum cu mandrie te declari, din categoria Gica-Contra, ca si Marx (o fi folosit "disputandum" in loc de "dubitandum"? las' ca ne lamureste Cristi dupa ce scapa de cohorte) dar eu sic ca "Edi Mossang Superstar" degradat de mine cu doar o tenta "cool" si "Paul McCartney jucand tenis cu Quentin, Tarantino si Heorhescule" sunt una si aceeasi persoana, dar cum mi-ai luat-o inainte cu postarea ta, n-am indraznit sa pun la tine un comentariu asa de lung, in plus am zis ca si colegii care nu jucau tenis poa' sa comenteze mai in largul lor la o tema mai generoasa.
DeletePovestea mai generala cu "orientarea educatiei" chiar ar merita o discutie mai ampla si ca sa punem mai complet problema ar trebui sa includem si "orientarea educatilor" catre oferta educativa (ambele le-am atins cred un pic la postarea cu franceza). Aici chiar nu pot decat sa-ti dau satisfactia unei "dispute dubitative" intr-un post special - "My place or your place?"
Tibi, esti ceva de groaza, bre! M-ai prins la cotitura cu "disputandum" si, ai dreptate, e "dubitandum", care parca are o alta stralucire. Man, asta e un grup de discutii extrem de avansat ("tough crowd"), trebuie sa fiu atent la ce pun pe sticla, ca ajung de risul tirgului...
Delete"Crowd"??!!
DeleteGata, e batalie la scena deschisa... Tibi a pus un post numit "Engleza" si apoi unul numit "Franceza", si primul lucru care mi-a venit in minte au fost "Anotimpurile" lui Vivaldi. Dar aici Tibi a facut o greseala: a inceput cu "Engleza" pe care eu o asociez cu "vara", si a continuat cu "Franceza" pe care eu o vad ca o "primavara" (aici as fi tentat sa pun niste versuri aerate, cu briza de parfum de trandafiri, dintr-un poet francez sensibil, romantic, numai daca i-as stii numele, l-as fi citit si as stii franceza la un nivel care sa ma faca sa ma simt altceva decit un semidoct). Si acum fac ca Mihai Viteazul cind iese din cort la auzul racnetelor de lupta si striga ca un eror national ce e (era sa zic ca un apucat, ceea ce cred ca era mai aproape de adevar): "In camasa intru-n lupta!" Deci asta fac: urmatorul meu post (in week-end) se va numi "Germana" si va avea printre protagonisti pe Sandu Capitanescu (asta e tehnica a la Hollywood, sa capturez atentia fan-ilor). "Germana" este "toamna" lui Vivaldi, pentru motive care vor fi explicate pe indelete (sper sa mi-aduc aminte de promisiune). Ramine de vazut cine va scrie "Rusa", care corespunde ultimului anotimp, iarna, din motive care nu mai necesita nici o explicatie.
ReplyDeleteVezi, ar rezulta ca dupa ce am postat eu Franceza tu ai postat cu Tarantino si apoi l-ai sunat (appeler) pe Florin.
DeleteCred ca trebuie un pic mai multa atentie nu numai la ce scrii, ci si la ce citesti. De dragul meu, asa, reciteste mai intai postul "Franceza" (pus primul) si apoi "Engleza...", care face si o referire-doua la primul (daca mi le semnalezi il iertam pe Marx de confuzia Omnibus - Gustibus) si se mai clarifica niste "tehnici".
Imi pare bine ca ideea din mailul meu de azi cu Germana, Italiana, Spaniola da roade (I'm bad to the bone!)
This comment has been removed by the author.
DeleteMai, ce inseamna trecutul anilor! Mai uiti, mai incurci...
ReplyDeleteVorbind cu Carmen ieri am realizat ca v-am indus in "oroare" cand am zis ca am facut Latina cu Ms. Mogos. Nu, era Dra Preda! Deci "prezenta placuta pentru toata lumea" dansa era... Pai nu se inghesuiau o gramada de colegi sa faca meditatie la latina? Quod erat demonstrandum!