Nu trec 2-3 zile, iar isprava devine publică, cineva sifonase din grup, iar bufetierul chemă miliția, e, nu vă închipuiți vreun departament de cercetare criminalistică, ci doar șeful de post, un fel de Sherlock Holmes cu cașchetă. Pe vremea aia și miliția parcă era mai miliție, că în doi timpi și trei mișcări de bulan, Șeful de post (merită majuscula) adună într-o cameră toată gașca și începu interogatoriul: bă furară-ți toți, dar eu vreau să știu șeful! Eroul nostru privi în jur, așteptând să vadă privirile crunte și oțelite, pline de asumare și responsabilitate ale șefilor găștii, idolii săi și ai femeilor (încă fete). Când colo, priviri în pământ, smiorcăieli, suspine, nu da nene, singurul cu privirea ridicată fiind el, Copilul Cuminte. Vă ia mama dracu' dacă nu spuneți care-i șefu'! Și ce să vezi, capetele se ridicară ușor către singura privire semeață doar pentru că nu înțelegea cum idolii săi se scufundă în podea. A, tu ăsta micu' ești capul? Onoarea și cavalerismul în fața fetelor cutremurate de plâns, îi încleștează gura și nu poate spune izbăvitorul NUUU! Așa m-am trezit cap de gang, dar a meritat lecția că onoarea și curajul nu au nimic în comun cu mușchii.
Epilog: viitorul meu putea să fie compromis de această întâmplare pentru că printre pedepse milițianul a stabilit și informarea liceului în vederea exmatriculării. Cum am scăpat: bufetierul ca orice gestionar care se respectă, pe lângă pachetele furate a adăugat pe lista pagubelor toată gaura sa din gestiune, inclusiv o pulpă de porc :)), ne-a curățit de toți banii din buzunar, dar s-a declarat satisfăcut. Eu pentru a capta bunăvoința divină, m-am suit pe vârful Păpușa să fiu cât mai aproape de Dumnezeu și pumnul de mărunțiș care îl mai aveam după ce mă curățise gestionarul, l-am aruncat spre cer spunând, "Doamne, dacă mă scapi, nu mai fur și nu mai fumez cât voi trăi!". Se pare că și Dumnezeu este materialist și a socotit mărunțișul meu suficient, pentru că întors în tabără, profesorul conducător al taberei m-a privit și Dumnezeu mi-a spus prin vocea lui: de data asta te iert, dar dacă se mai repetă, nu o să mai ai a doua șansă! Ei bine, acest profesor este genul de om care în viață îți acționează macazul care te duce pe linia cea bună și nu în triaj. Mulțumesc domnule profesor! Mă țin de promisiune și astăzi.
P.S. Profesorul căruia îi sunt forever recunoscător este tatăl unui neprețuit coleg de clasă. Culmea e că mai mult ca sigur nici nu știe cât de mult îi datorez eu tatălui său.
Dan, dacă nu era indicaţia ta anterioară de pe mail doar faptul că tatălui meu îi placea în mod deosebit staţiunea Rânca şi a folosit nenumărate prilejuri să meargă acolo poate că m-ar fi făcut să bănuiesc... Că "nepreţuiţi colegi" suntem cu toţii, nu?
ReplyDeleteMulţumesc pentru postarea întâmplării, dacă ar mai fi fost cu noi şi lui i-ar fi plăcut, mai ales că te-ai şi ţinut de promisiune!
Pe undeva, ce să fi făcut altceva decât să te atenţioneze părinteşte? Doar era tată de doi băieţi - cel mic, ca orice frate mai mic, se mai "răsfăţa" cu câte o năzbâtie mai mică sau mai mare, dar cel mare, sub aparenţa "geek"-oasă dacă era să facă o nefăcută apoi făcea una "majoră"! Era, deci, obişnuit să ierte, "admonestând" cu blândeţe, cu un zâmbet în colţul gurii iscat de amintirea propriilor "isprăvi" de la vârsta la care eram noi atunci.