[Tibi] Lasand gluma la o
parte, un prieten care a plecat prin '98 si e in Dollard-des-Ormeaux acum mi-a
zis ca doi ani a trebuit sa stranga din dinti si sa munceasca pe rupte pana a
fi considerat "canadian".
[Socrate]: Cunoaste-te
pe tine insuti.[A.C.Totu] Am sa incep cu o marturisire: dupa primul Dialogul Socratic, nu ma asteptam sa nu gasesc printre voi pe cativa care sa mi-o tranteasca verde in fatza: “Cine esti tu sa faci pe filozoful de doua paralele, judecand cu aer superior situatia din tzara pe care ai parasite-o de bunavoie, si nefortzat de nimeni? Si pe care acum o analizezi cu aer de cunoscator, care isi ia informatiile de prin ziare si din scurtele convorbiri telefonice cu rudele.” Si recunosc ca as fi fost complet dezarmat si fara replica in fata unei astfel de admonestari, din simplul motiv ca nu i-as fi gasit nici un cusur. Iar daca printre voi sunteti citiva care ganditi astfel, dar aveti delicatetea sa nu va exprimati critic la adresa mea, va dau dreptate. Nu am nici un drept sa-mi arog dreptul de judecator “in absentia”, iar daca o fac e numai din cauza gustului de analiza, care uneori devine hiperactiv, ca o glanda care devine hipersecretiva.
Impins de acelasi gust bolnavicios al analizei, voi incerca acum sa adresez comentariul lui Tibi, legat de dificultatea de adaptare a prietenului sau in Canada.
In primul rand voi spune ca nimeni nu te accepta sau te rejecteaza drept “canadian”, cu o singura exceptie: tu insuti. Cei doi ani de zile pe care i-a pomenit prietenul tau, Tibi, probabil ca au fost anii necesari lui ca sa scrie in formularele de taxe anuale “Canadian” sub rubrica cetatenie, fara sa simta ca face un fals in acte. Aceeasi perioada de timp i-a fost necesara ca sa se duca la sectia de votare, si sa impinga balotul pentru un partid sau altul fara sa se simta ridicol. Iar doi ani de zile sunt departe de a fi suficienti ca sa ajungi sa vorbesti despre oamenii din tara de adoptie folosind apelativul “we” si in acelasi timp sa nu te simti un farsor. Eu inca simt lucrul asta. Sentimentul de impostor, foarte asemanator cu cel pe care il simtzi dupa ce ai rostit o fraza pompoasa. Dupa ani de trait pe meleaguri straine, este usor sa folosesti in conversatie “you”, dar ramane destul de dificil sa folosesti “we.” Mai ales cand vorbesti cu amici, colegi sau cunsocuti si discutia te aduce invariabil la o combinatie de genul “we, the Canadians”. De ce te simti incomfortabil, de ce te simti un impostor? Din mai multe motive: stapanirea limbi engleze nu te face automat un locuitor al spatiului cultural in care ai emigrat; succesul professional nu iti da automat senzatia de apartenenta la o comunitate culturala si sociala; calatoriile cu pasaport Canadian nu iti arata o fata a pamantului facuta numai pentru tine, frumusetea stranie a unui cer inalt, boltit de stele pe care am vazut-o pe campia Calienilor Vechi, din judetul Vrancei; o casa cu doua etaje pe o strada unde toate casele au doua etaje nu te face un integrat in societatea in care ai ales sa emigrezi.
De ce nu te face? Pentru ca tu nu iti dai tie insuti acceptul.
Dar ce te face? Tu sa iti dai tie insuti acceptul.
Asta sa fie? Nu stiu.
[Socrate] Tot
ceea ce stiu e ca nu stiu nimic.
[A.C. Totu]
Simplul fapt ca romanii de aici vorbesc de “identitatea canadiana” este semnul
unui complex pe care oamenii nascuti aici nu il au: pentru ca nimeni nu
vorbeste de asa ceva. Tot ceea ce stiu si repeta este ca “we are not
Americans.”
Si va mai
marturisesc ceva: Romania e ascunsa adanc in noi, emigratii, e miezul
("the core") a ceea ce suntem, ce reprezentam, si ce gandim. Poate ca
vorbim binisor engleza si franceza, poate facem glume reusite si ceilalti rad
(testul de cunoastere al unei limbi straine este capacitatea de a provoca rasul
cu vorbe de duh) dar cand rostim in romaneste simti diferenta dintre o rosie de
sera, colorata artificial si fara gust, si o rosie de culoarea ca para focului,
gustoasa si zemoasa, pe care a culegi direct din vrej. Asta e limba romana
pesntru mine: rosia parguita din vrej, culeasa sub dogoarea soarelui de august.
Si inca ceva:
chiar daca mai scapam un "oh-la-la" si "crap" in vorbire,
nici unul dintre noi, cei de pe-aici nu va putea spune vreodata ca a incetat sa
fie roman. E ca si cum ai spune ca ai incetat sa iti folosesti creierul ca sa
gandesti, sau sa iti folosesti plamanii ca sa respiri, sau stomacul ca sa
digeri.
Din punctul
asta de vedere, si datorita faptului ca ma simt roman, poate veti fi mai
intelegatori cu mine si cu analizele mele critice, care sper ca nu au ofensat
pe nimeni.
Incep sa cred ca fac parte dintr-o minoritate care se simte acasa in tara adoptiva si care nu are sentimentul ca e 'un farsor' ba dimpotriva simte o oarecare mindrie cind spune 'I'm Canadian'. Should I feel guilty?
ReplyDeleteSuntem o minoritate Delia.
ReplyDeleteSi chiar daca nu citez din Socrate nu din ignoranta ci pur si simple ca as avea si un alt sistem de principii fondat pe o alta filozofie, am sa incerc sa va definesc si perceptia mea.
Dar ca tot ce inseamna minoritate, omogenitatea este o problema datorata densitatilor diferite. Cei puternici intr-ale chimiei ma vor contrazice .
Nu esti singura care te simti ca acasa. Poate o sa vi se para curios, insa pentru mine sentimentul de a fi acasa este acela, cind simti ca dupa moarte te vezi ingopat intr-un colt de pamint situat pe acest vast teritoriu.
Aici toti ''emigrantii'' ( sa nu uitam ca aceasta tara este o tara de emigranti), sunt perceputi ca fiind cei care la apusul vietii lor se vor intoarce acolo de unde au venit.
Pentru mine a avea putearea de a te sti impacat cu sufletul tau, ca'' te vei odihni'' departe de locul unde ai vazut lumina zilei, inseamna ca deja ti-ai acceptat apartenenta la aceasta noua casa.
Va admir, eu nici dupa 27 de ani de Bucuresti "nu ma simt acasa".Sufletul nu mi se mai zbate si se linisteste in prima nopate de somn in patul meu din camera mea de la Craiova.Inseamna ca nu apartin nimanui?Sunt mult mai legata de fiecare piatra si apus de soare dintr-un oras apropape gata sa cada de pe harta.Sunt bine unde sunt, dar eu 100% ma simt diar ACOLO...
ReplyDeleteFiecare işi răspunde la cioraniana "A quoi bon quiter Coasta Boacii!"
ReplyDeleteAcasa este acolo unde esti confortabil cu tine insuti! Putini stiti despre mine ca locuisem, pană la liceu, in alte două oraşe, că am locuit in Timisoara iar acum sunt un fel de seminavetista in Bucuresti.Incepand din copilarie cu peregrinarile, nu m-am simtit niciodata desradacinata(cel putin asa cred, ca aceasta este explicatia). Sunt locuri si oameni care-mi dau sentimentul de acasa, adica de confort cu mine insami.Stiu locuri minunate in care mi-ar placea sa traiesc dar acolo nu sunt si cei apropiati!
Cred ca problema ridicata de Tibi si dezvoltata/ rezolvata de Anton are mai degraba legatură cu integrarea si viata sociala, cat de uşor sau greu relaţionăm cu ceilalti, iar asta este un dat personal. Eu, una, nu de puţine ori m-am simtit ca de pe Marte in propria mea ţară(puteţi citi şi loc de baştină, dacă preferaţi).
Şi,dragă Anton, când critici arăţi că iţi pasă!Nimerită comparaţia ţării/limbii române cu roşia pârguită din vrej, cu atât mai mult cu cât şi noi mâncăm tot mai mult roşii siliconate (de seră, cum zici tu).
Ei da, fiecare ne-am creat o Coasta Boacii!
Ca veni vorba de problema ridicata de Tibi si "rezolvata" de mine (precum zice Flavia) : citeam deunazi de celebra "Ultima Teorema a lui Fermat" si cum a rezolvat-o un englez la nu stiu cate sute de ani de la initiere (Tibi trebuie sa stie data exacta.) Ce e interesant este ca "incuietoarea" asta matematica a venit cu cel mai mare numar de rezolvari (false) din istoria matematicii (pure): peste 670. Cred ca avem aceeasi situatie aici: un fel de "Last Tibi's Theorem" (reformulata de mine "integrare la strainatate sau ba?") care deja atrage si va continua sa atraga rezolvitori din ambele partzi ale oceanului, dar in final va fi numai unul care sa aiba dreptate - si daca timpul de rezolvare va fi similar teoremei lui Fermat, stati linistiti, fratzi lenebisti, ca nu vom fi prin preajma sa celebram.
DeleteDesi ce spune Delia poate suna ca cinicul Ubi Bene, Ibi Patria, din punctul meu de vedere nu este nimic de condamnat in afirmatia ei, pentru simplul motiv ca e un fapt de necontestat de alții (cum ar fi sa-i spun ca i se pare?!) si nu se ascunde sub o ipocrizie patriotarda. Eu personal sunt in situatia ca ubi bene ibi patria unde m-am nascut, fara sa socotesc asta nici noroc si nici ghinion in sine, cu atat mai putin ca sunt mai patriot decat ea, insa ma bucur ca sunt acolo unde am ales sa fiu. Pana la urma de-asta e bine ce s-a intamplat in 1989, ca ne-a creat posibilitatea sa avem alegere si cumva ii dau dreptate Flaviei, in sensul ca nu zona geografica sau teritoriul sunt determinante, ci felul in care felul nostru de a fi se potriveste contextului social in care ne aflam vazut ca cercuri concentrice incepand cu familia, rudele, prietenii, vecinii etc. Suntem animale sociale pentru care binele nu se reduce la ce sau cat pui pe masa.
ReplyDeleteHai sa ma implic un pic dupa ce (poate) am suparat pe unii/unele cu declaratiile mele patriotarde, vorba lui Dan. Apropo(s) de asta, m-am intrebat care e diferenta dintre "patriotic" si "patriotard" si Dex Online (mersi Tibi!) m-a lamurit:
Delete"Care face paradă de patriotism, care manifestă, exprimă un fals patriotism." Pentru mine asta suna ca o combinatie perfect muzicala intre "patriotic" si "petarde" ceea ce ii justifica intelesul, dar nu si intelesul post-ului meu in care am incercat sa pun o idee pe masa, si apoi sa rupem toti din ea, intorcand-o pe toate fetzele (iar daca o facem ferfenitza, cu atat mai bine!) Uite, in intampinarea replicilor voastre si in ajutorul discutiei in general, mai pun o bucata de Socrate (care nu cred ca a fost formulata exact asa pe vremea venerabilului, pentru ca suna mai mult ca un acord pe tema drepturilor omului, semnat sub egida O.N.U.):
I am not an Athenian or a Greek, but a citizen of the world.(Socrates, from Plutarch, Of Banishment)
Flavia,
ReplyDeleteStiam ca Cioran este pentru tine, Socratele lui Anton. Ma bucur nespus sa te citesc si sa iti recunosc comentariile acide ,pe care uitindu-ma innapoi in timp ,ni le impartaseai la cofetaria de la Femina. Iti amintesti ?!
Pentru mine emigrarea a fost optiunea care m-a ajutat sa recuperez anii pierduti in care am sperat ca un sistem social se poate transforma radical si poate oferi cadru de dezvoltare pe care mi-l doream pentru mine si familia mea.
Integrarea in viata sociala este organic legata de viata personala .
Ma credeti sau nu, la un moment dat ,m-am intrebat ce as fi facut daca nu veneam dintr-un sistem ca cel in care am trait 29 de ani ?!
Cum spuneam genii se nasc zilnic pe aceasta planeta. Intrebarea mea este : ce le face sa nu se dezvolte si afirme de-a lungul existetei?!
Nota autorului: nu fac parte din categoria genii. Ma consider facind parte din esalonul celor care studiaza cazurile de exceptie si incearca sa particularizeze aplicatia.
Ca acum cind imi bat capul sa aplic geometria FRACTAL-a la o aplicatie de quantificare pentru o analiza de ciclu de viata pentru instalatiile ce urtilizeaza ODS sau halocarburi pt a produce frig sau caldura.
Ei ce ziceti?! Imi intinde cineva mina? Nu prea am avut rezultate spectaculoase la matematica, desi am avut rezultate acceptabile la examenul de matematica in fiecare concurs important pe care l-am trecut in viata mea.
Vorbesc serios!
Lansez o cerere de colaborare intr-un subiect in care am nevoie de un expert in matematici avansate.
Rodica,
ReplyDeletePentru mine Femina este Costa Boacii cofetăriilor. Mai ales pe la ora asta, simt si azi gustul amandinelor de la Femina. Iar actualul blog inlocuieste (oarecum) discutiile (hai, mai onest, pălăvrăgelile) de atunci.
Ai dreptate Flavia!
ReplyDeleteErau palavrageli, dar la virsta noastra faceau parte din cotidianul existentei .... Ups! ma cauta filozofia si eu o tin la usa sa ii ingete nasul!!!
Tot ce iti pot spune acum: daca imi lipseste cu adevarat ceva: este acea ora din zi in care eram impreuna cu voi. Am scris acea ora din zilele de scoala, pt a nu particulariza ca sa va las sa savurati cea pe care ati apreciat-o mai mult.
DA!- este poate singururl lucru pe care nu pot sa mi-l ofer de aici de unde sunt.
O ora alaturi de voi chiar si in timpul acesta are un parfum aparte.
LA MULTI ANI TIBI!!!!
A Asteptat 33 de ani sa pot sa iti transmit aceasta urare.
Ma grabesc sa postez si eu o continuare la scurtul comentariu scris aseara...
ReplyDeleteMai intii ca sa il linistesc pe Anton: nici vorba de suparare. Ma intrebam insa sincer if there is something wrong with me pentru ca am cunoscut multi romani emigranti care nu se intilnesc si nu se simt bine decit in grupuri de romani, care par a nu se adapta la noile lor conditii de viata, pentru care tara adoptiva e plina de defecte si care jinduiesc in continuare dupa Romania. Am cunoscut cu mult timp in urma un roman de origine germana, in virsta, pensionar, plecat din Romania foarte tinar si care, dupa 40 ani de locuit in Canada, inca mai mergea la biserica romaneasca pentru a se intilni cu alti romani si pentru a vorbi romaneste (sotia lui era nemtoaica si acasa vorbeau germana).
Citind comentariile voastre am ajuns cred la o explicatie in ceea ce priveste relativa usurinta cu care (cred) ca m-am adaptat la viata Canadiana. Ca si Flavia, am locuit prin mai multe orase. M-am nascut in Tg. Mures si am copilarit in Brasov. Cind aveam 12 ani ai mei s-au mutat la Craiova. A fost o schimbare pe care nu am acceptat-o prea usor. Cu totul alt relief, alta clima, alti oameni chiar si alt fel de a vorbi. Desi am trait aproape 20 ani in Craiova nu am reusit niciodata sa ma adaptez total. Pentru mine Tg. Muresul insemna 'acasa'. Acolo erau bunicii, acolo imi petreceam vacantele. De cite ori calatoream spre orasul din Ardeal simteam o bucurie deosebita. Cind plecam eram trista. Si asa au trecut anii... am avut copii la rindul meu si totusi, cind mergeam la bunica ma simteam acasa. Nu mica mi-a fost ingrijorarea inainte de plecarea in Canada. Nu imi puteam inchipui cum o sa ma simt intr-o tara straina cind orice plecare din Tg. Mures imi aducea lacrimi in ochi. Am fost (si inca sintem) o familie foarte unita si despartirea de 'ai mei' a fost grea (sincera sa fiu nu stiu daca as mai avea puterea sa mai trec prin asta inca o data). Dar in acelasi timp aceasta incercare m-a calit: "What doesn't kill you, makes you stonger". Anii au trecut unul cite unul. Multi dintre cei dragi nu mai printre noi: tata, bunicii,... si acum imi dau seama ca ceea ce ma facea sa ma simt acasa la Tg.Mures nu era orasul, sau dealurile din prejur si cei dragi pe care ma bucuram sa ii vad.
Asa e, Dane: nu zona geografica determina unde sintem 'acasa' ci familia, prietenii si cei cu care interactionam... Pentru mine cei dragi aici, in jurul meu, si aici ma simt 'acasa'. Cred ca am rezolvat misterul!
That being said, Romania ramine locul unde ne-am nascut si unde ne avem radacinile. Chiar daca calatorim cu pasaport Canadian!
That's my girl!
DeleteAşa aş zice, dacă n-aş observa că am început pe ici pe colo (adică şi pe FB pentru cei absenţi de acolo) să ne lăudăm un pic unii pe alţii (că uite ce realizări avem, că eram nemaipomeniţi şi că MIT-ul şi chestii similare erau la genunchiul broaştei faţă de ce am îndurat noi la cules de flori de măr pe frig în armată, că ce (sic!) bine e că mai "catindează" careva să scoată dacă nu ţărişoara măcar urbea natală din rahatul perpetuei tranziţii, că un Barbilian - are barbă, nu? - al secolului XXI şade să-şi crească nepoţii şi e pur şi simplu nedrept că nu e plătit regeşte - cu vreun Peleş, ceva - să facă să avanseze înainte matematicile către aplicaţiile geometriei fractale, etc. etc. - adăugaţi câte răutăţi vă imaginaţi că mai pot "da pe goarnă", pentru că e ziua mea şi fac ce vreau cu ea - până peste vreo câteva ore când tre' să merg la serviciul cu şefi din ce în ce mai puţin înţelegători).
Şi, totuşi, zic asta! Pentru că Delia - fac şi eu ca Dan, plagiator de idei ce sunt, ruşine să-mi fie obrazului - a zis-o ca şi când aş fi zis-o eu, cu propria tastatură! Da, "home sweet home" nu e 127.0.0.1 (this time, technically unbiased joke) cum o să înveţe urmaşii urmaşilor noştri - puşchea pe limbă! - ci, cum frumos cântau toţi care au cântat asta cu "iarba verde" - acolo unde "Yes, they'll all come to meet me, arms reaching, smiling sweetly". Pentru fiecare "locul" este mai concentrat sau mai "distribuit", după cum " a fost să i se întâmple" să aibă familia (am căutat în DEX şi în alte dicţionare dar nu am găsit nicăieri sensul pe care i-l acord eu, şi cred că majoritatea dintre voi : grupul celor care te ocrotesc şi te susţin şi pe care îi ocroteşti şi îi susţii cu aceeaşi necondiţionare, care îţi oferă strângerea sinceră de mână sau în braţe cu acelaşi zâmbet cu care le-o oferi şi tu, cu care "ibi bene" şi tu şi ei...Indiferent de numărul de perechi de cromozomi!)
La mine, de exemplu, că a fost (şi mai este) Ploieşti sau Albeşti, Craiova sau Bucureşti (no rhyme intended) , Turnu Severin sau Constanţa, Paris sau ce va mai fi, important e că recent s-au mai "accentuat" Craiova şi Constanţa, s-au adăugat Toronto, Montreal şi GPA şi poate Abu-Dhabi şi "cele ce mâine vor râde la soare" (no offense intended!) Şi pentru recentele adăugiri şi hailaituri, nu am cui să multumesc decât vouă! (Văd că m-a luat şi pe mine "râia" asta cu laudele...Ziceam că beneficiez de imunitate măcar "la aniversară")
Şi o atenţionare "în blitz-urile finish-ului somptuos" pentru candidaţi mai vechi sau mai noi: "Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor!" (Am zis că nu facem politică, dar e ziua mea după cum am subliniat în repetate rânduri - ora de Blogger Google e în urmă) Şi "norodul" nu e chiar "nărod", cum îl crede "tagma" - ferească Sfântul să cânte poetul despre români in loc de americani că "Român zice / Ãl mai prost om din lume zice!"
A Barbilian of the XXI century raising his grandchildren, eh? Hmm... So, the whole “limericks” thing could be just a diversion. Elementary, Watson, elementary...
DeleteCa si in Bursucul pe care l-ai evocat, "viata e sursa": Narcisa a facut o comparatie cu Barbilian (kinda "wishful thinking"?) intr-un mail, iar "nedrept" mi-a zis Carmen pe mess de ceva - si n-am gasit alte rime.
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete