Saturday, February 18, 2012

Sport(uri) şi sportivitate (Alergatul după iepuri)

Cui nu i-a plăcut vreodată alergatul în răcoarea unei dimineţi sau a unei păduri, urcatul pieptiş în aerul curat de munte sau joaca cu vreo minge măngâiată de briza mării? (Cui nu, să nu piardă vremea cu "aruncatul cu privirea" mai departe.) Păi nu ne-au repetat de atâtea ori părinţii, bunicii şi unii profesori  că "Mens sana in corpore sano"? 
   Mie mi-a plăcut întotdeauna să alerg, să urc pe munte, să înot, să joc fotbal, tenis (de câmp sau de masă, pe orice fel de vreme ;) ), baschet, handbal, volei, etc. Hai să pomenim şi "sportul minţii", că doar trebuie să ai mintea sănătoasă ca să-l joci (când eram mic, jucam mai bine şi cu interes, ca şi cei doi "Mari maeştri" din poză). Şi am şi jucat de toate până când, uitând latina, am început să neglijez aproape complet primul "s" din îndemnul "No(s)ce te ipsum!" şi, furat de peisaj, am mai practicat şi sporturi mai puţin indicate, dar cunoscute de tot românul, gen "halbere" sau/şi  "coniac-canoe" (ei, n-o luaţi chiar aşa în serios, nu suntem la AAA şi nici nu e nevoie, dar trebuiau  "atinse" şi astea). Aşa că am adăugat şi prefixul "baro" la "sano" din prima zicală. Deci am făcut sport mereu, cu excepţia perioadelor când nu am făcut - perioade pe care le regret, dar ce altceva e de făcut decât de îndreptat greşeli cât se mai poate şi de a nu mai face altele?
(Hmm, observ că iar scriu la persoana întâi singular, părând cam egoist, dar nu prea văd cum aş putea scrie ce simt şi gândesc alţii - ia, alţii la comentarii, dacă nu s-au gândit să posteze ei despre sport! Vorba "poetului" -  şi la orice obiecţie cu privire la aprecierea la adresa lui Creangă am argumente puternice! - "nu stiu alţii cum sunt...". Dar să revenim la sporturile noastre - deja persoana întâi plural, I'm improving!...)
   Fotbal...Eheeei, de la miuţele jucate la ţară la bunicii mei - "pe uliţă" cu vecinii, "în vale" cu copii mai de vârsta mea sau "sub vale", pe malul Amaradiei cu băieţi mai mari care după aia jucau "poarca" (ţurca locală) şi un fel de oină (la ambele nu aveam voie pentru că deveneau violente după asezonarea cu "de prună") - şi până la partidele în toată regula din Parcul atunci al Poporului acum de drept al lui Romanescu, partide "puse la cale" mai ales de Marius Cetăţeanu şi în care excelau Emil şi Dani Stoenescu (de "Mac" Gîrleşteanu sau Titi Treschin din treapta I nu mai zic, că ei erau semi-profesionişti). Doar amintiri plăcute - cele "rele" s-au spălat. Aaaa, cu o excepţie: desele dăţi când copiii de la bloc (neştiind probabil că unii colegi la şcoală - la 21, Carmen mi-a zis asta - mă considerau un fel de "zeu" - LOOOOOOL) făceau echipele şi apoi li se făcea milă de figura mea plouată şi-mi ziceau "Hai, bă, Grasule, intră şi tu în poartă..."
   Tenis...De masă pe nişte mese de ciment "la 21" - când prindeam loc şi nu ne luau la şuturi colegii şi necolegii mai bruneţi şi mai mari - de câmp ceva mai târziu, mai ales cu Sorin pe terenurile de la Spital, dar şi cu Mihai, parcă şi cu Emil şi Anton de câteva ori. Ce mai, era frumos, chiar dacă eram cam "ciuca bătăilor".
   Volei...Mamăăă, ca mai jucam la liceul (Arghezi?) unde ne ducea Cătălin (Tilcă) - fiind ai lui "de sport" avea intrare...Şi după ce oboseam de volei o dădeam pe fotbal până se sesiza paznicul şi ne trimitea acasă...
  Handbal....Înca dintr-a şaptea m-au lăsat ai mei la CSS - undeva pe lângă "ştrandul mic" şi Stadionul Tineretului (care nu ştiu dacă mai există). De fapt ai mei m-au încurajat şi pentru baschet, înot, diverse la "Casa pionierului" (n-am înţeles niciodată de ce era a unuia doar...) - singura dată când mama s-a opus, chiar vehement, a fost când venise un "profesor de pe la Stadion" să ma ia la "atletism" (aiurea, haltere sau/şi aruncarea discului, că eram "solid"). Bine a făcut, cine ştie ce steroizi mi-ar fi dat nenea ăla. M-am "lăsat" de handbalul "profesionist" într-a opta când un inter cu care mă mai "luptam", unu' Vize'tini, a venit cu dinţii din faţă lipsă după un meci "de divizie". Dar din liceu îmi aduc aminte de Chief, imbatabil la aruncarea de super-forţă din săritură şi de nervii pe care mi-i făcea Vicenţiu (Dragomir - pe urmă la C) în calitate de inter băgăcios şi tenace - fraaate, niciodată nu eram în aceeaşi echipă!
   Despre înot...încolonarea, "mersul piticului/uriaşului", probele nesuferite de gimnastică de la orele de sport...alergările de 1000 sau 1500 de la stadion...baschet (altele decât Harlemu')...drumeţii cu glezne scrântite sau fără... şi să nu uit, că am menţionat în titlu, despre fair-play...în comentariile care sper să urmeze!

     Bun, şi care-i treaba cu iepurii, o sa ziceţi? Nu alergăm prea mulţi dintre noi mental după o gramadă de iepuri şi neglijăm sportul? (Nu vorbim aici de Delia cu jum'ate de maraton în faţă sau de Cristi care se antrenează în grădina proprie, vizibilă şi din satelit , să se poată lua la întrecere cu rechinii din Bahamas...) Hai, săriţi cu amintirile, alergaţi să ziceţi dacă mai faceţi sport şi ce anume şi dacă nu de ce!


10 comments:

  1. Ca sa ramanem fideli adevarului istoric si in spiritul disciplinei academice orientate catre detaliu, voi adauga cateva comentarii bine gandite si bine cantarite (nu neaparat in ordinea asta):
    1) Caracterul fara doi dintzi din fatza (iertare in ceruri, maestre!) se numea Leonardo Vizentini, si nu Vizintini asa dupa cum majoritatea admiratorilor lui din clasa (si din afara clasei, precum autorul postului abia a dovedit-o) ii pronuntzau numele, spre disperarea lui Leo care se saturase sa ii corecteze, sa ii admonesteze, sau sa ii ia de-a dreptul la pumni (toate actiuni publice, finalizate cu success, datorita in special faptului ca Vizentini facea parte, cu fortza lui fizica plantata pe un trup sculptural, modelat dupa al unui grec, Achilles, din categoria “zdrahoni elegantzi.” Aduc aminte cititorilor care au avut sansa sa imi citeasca posturile inca de la debutul meu editorial ca exista si alte categorii de “zdrahoni”, dar aceasta este o alta traista de amintiri.)
    2) Pierderea dintilor s-a intamplat nu in timpul unui meci de divizie (hai sa fim seriosi, Tibi, era handbal pentru juniori!) ci in timpul unei activitati extra-curiculare si cu accentuat caracter cultural local a sus-numitului , adica cand Leo folosea tiribomba de la balciul Romanestilor (Craiova’s cultural landmark) si vrand sa o necajeasca pe fata cu care era impreuna pe cal (pentru toti poliglotii "extraordinaire" care duc mai departe faclia ridicolului antebelic romanesc voi spune numai atat: “no pun intended”), s-a dezechilibrat si s-a pomenit cu o bara de fier, groasa, drept in gura.
    3) Si pentru ca Leo, in calitate de celebritate “locale”:
    a. juca la doua echipe deodata: a liceului Nicolae Balcescu si a Clubului Sportiv “Vointa”;
    b. avea cunostiinte avansate si “hands-on” de sex (inca o data, “no pun intended”) ;
    c. putea sa vina oricand cu tema nefacuta, pentru ca in ziua precedenta avusese meci (motivul asta nu “juca” prea bine la clasele de germana, dar care italian da o ceapa degerata pe germana?) ;
    d. ne inspira pe toti sa visam cu ochii deschisi larg la un fel de “suflet candriu / de papugiu / cinte sa te-nteleaga.”
    Toate astea, si multe altele, au creat mediul propice care a dat nastere legendei celor doi dintzi din fata pierduti intr-un act eroic de sportiv giolit (pentru mine gioala este un fel de “picior sportiv”, dar suna foarte bine in contextual stilistic actual, chiar daca nu se refera cu exactitudine stiintifica la obiectul pierderii lui Leo, care este totodata subiect al legendei create in jurul lui, si mijloc de comunicare la care Clasa 12B, promotia 1979, exceleaza: gura)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok, am corectat "umpic" - stiam ca il chema cu "n", am pus un apostrof pentru ca jur ca toata lumea ii zicea asa (in niciun caz Leo - cum naiba sa-i zici, ca antrenor, "Leo" unui inter care vrei sa fie fioros? "Vize'tini" suna a vizigot cu viziera in slujba vreunui Capone, deci oarecum fioros). Si te asigur ca asa ne-a zis, ca de la un meci i se tragea - doar nu era prost sa ne spuna ca si-a perdut dintii cu gagica in Romanesti? Si voi chiar l-ati crezut cu bara aia karmica? Iti zic eu ca in Romanesti, cum era el mare, aratos si voinic, s-au luat "niste localnici" de el si, fiind multi, "i-au tras-o".

      Delete
    2. Tibi, in alta ordine de idei, esti de acord sa schimbam categoria de la "Istorii pre-LNB" la "Istorii Prelenebiste"?

      Delete
    3. Perfect de acord, am pus in graba si n-am fost prea inspirat! Mersi!

      Delete
    4. Suna perfect, ca o specie rara de furnici patagoniene, cu burtzi fosforescente. E o categorie numai buna pentru mentinerea controversei stilistice si a spiritului bombastic victorian care trebuie sa anime in general acest blog.

      Delete
    5. Apropos, pe cand un post la o noua categorie numita "Stresat in Basel", care sa acopere reusitele profesionale ale grupului de lenebisti, de care, slava Domnului, nu parem a duce lipsa?

      Delete
    6. Revenind la Leo si incheind (ca nici nu ne-a fost coleg tuturor, nu stiu cum de am adus vorba de el, probabil datorita "exotismului" numelui) - mi-am adus aminte ca antrenorul de handbal (un tip haios, de altfel) il mai alinta din cand in cand cu: "Baaaaa, ala a lu' Vizanteaaaa, pune ba pasaa baaa, nu mai trage in beep ca beep!
      Asa erau antrenamentele, mai dure, nu chiar ca in Full Metal Jacket dar dure; de fapt, cred ca de-aia nu m-am mai dus, nu datorita "dintilor lui Achilles".

      Delete
  2. Cred că eram printr-a XI-a, trimestrul II, că îmi amintesc o vreme un pic mohorâtă, de primăvară "supărată". Cred şi eu că era supărată, pentru că ne vedea pe noi supăraţi... Păi, ce, proba de 1000m (fete)/1500 m (băieţi - discriminare, discriminare, de trei ori discriminare!) era de colo? Mai avea şi "barem"...3 si 15, parcă, sau 3 şi 20. Grele rău!
    Domnul profesor Vasilescu (hmm, ar trebui să aibă vreo 90 de ani acum, arăta bine şi cu "spiritul" bun, mi-ar părea bine să ştiu că "îi duce"...) se mai "făcea" că apasă pe cronometru la plecare sau la sosire, ca să ne mai dea încredere - eram copii buni...Dar tot era dificil! Aşa că s-a gândit la un moment dat Cristi Matei (zău că l-am invidiat "la greu" pentru idee) să "păcălească" proba în stil de adevărat campion. De fapt, de ce să "păcălească", dacă adevăraţii campioni asta făceau (bine, nu ştiu ce "bareme" aveau): foloseau pantofi speciali, nu tenişi chinezeşti, cum aveam majoritatea dintre noi (unii - "başcheţi" cu gumă la glezne, eeeeh...) Deci a făcut el de undeva rost de "pantofi cu cuie"....
    Pentru că la proba asta nu alergam toţi ca bezmeticii, să ne împiedicăm, să ne rupem picioarele să nu ne mai putem face temele pe la română, am avut privilegiul să-l urmăresc pe Cristi din "tribune". Zău că îl văd de parcă ar fi fost nu ieri, ci acum: concentrat, un pic timorat de cuiele alea care se "încleiaseră" parcă în zgura oarecum noroioasă (umezeala primăverii supărate), dar încrezător în cele din urmă, cu startul luat corect alături de vreo 2-3 alţi colegi (cred că şi Chief era printre ei...)...Nenică, şi "te-ai dus, dulce minune" "Fly, Cristi, fly, up-up to the sky!"... Povestea cu "alergatul după iepuri" am scris-o şi cu gândul la faza asta, că aşa am văzut mai târziu la Olimpiade la TV: câte un "iepure" care rupea ritmul, făcându-i pe necunoscători să se agite aiurea urmărindu-l şi pe "coechipierii plătitori" să câştige cursa, în ovaţiile publicului naiv...) Chiar zbura Cristi, pe covorul fermecat!... Admiraţie maximă, până la vreo 30 de metri de sosire, când "covorul magic propulsat de cuie" a lăsat locul unor picioare blocate, cu muşchii înlemniţi ai unui Pinocchio mirat (da, parcă şi nasul i se lungise o ţârişică, în speranţa că doar-doar o atinge la timp "linia de sosire" - ce "la timp", nene, dacă rezista cred că batea recordul olimpic!!!) N-a fost să fie....Mă rog, profesorul nu l-a lăsat corigent, fugind să-l asiste a uitat probabil de cronometru sau şi-a făcut "mea culpa" că nu i-a zis să se "încălzească" temeinic mai întâi...
    Aş fi putut să rămân cu o învăţătură "balcanică" de genul "Cristi s-a înecat ca ţiganu' la mal", dar n-a fost aşa...Şi asta nu datorită vreunei lacune în balcanism din partea mea - cine are impresia că a observat aşa ceva , fără argumente serioase are de-a face cu "mandea"! Ci datorită felului în care Cristi şi-a suţinut ideea - cu încredere şi tenacitate mult dincolo de "trădarea materiei" : spiritul lui a fost la linia de sosire când trebuia, un pic mirat, e adevărat că pantofii cu cuie nu erau unde s-ar fi aşteptat! Pentru mine, fără cel mai mic dram de glumă, "întâmplarea" a fost un motiv de inspiraţie şi un "şut în fund" de multe ori... Băi Cristi, uneori cuiele alea mi s-au părut al naibii de ascuţite, ce le făcusei?

    ReplyDelete
  3. Erau cuie de pantofi de alergare viteza iar proba noastra era de semifond ...

    ReplyDelete