Saturday, February 11, 2012

Delicateţuri şi zeflemele colegiale (epigrame, limericks & petites-histoires abracadabrantes)


Hoinărind deunăzi prin teancul de "Licăriri" am realizat că mi-ar fi fost greu la vremea aceea să scriu ceva de Doamne-ajută ce ar fi putut fi acceptat acolo.
Poezie - nici gând, încă din generală mi-am dat seama că sensibilitatea nu-mi va fi apreciată corect, şi anume de la a doua  - şi ultima - mea participare (prin clasa a VI-a) la cercul literar, când, citind plin de patos o minunată producţie proprie, la versurile "Cade neaua peste casă/ Cade neaua peste noi" nişte colege mai mari, de clasa a VIII- a au izbucnit în râs ca nişte "tute" , îngânandu-mă cu "Cade casa peste noi" - halal critică constructivă!
Iar proză -nu, în  nici-un caz - păi aşa ceva nu ar fi fost corect în primul rând, dintr-un motiv cât se poate de simplu, pe care aţi avut de nenumate ori ocazia sa-l "amendaţi" şi la care dl. Andrei mi-a fost mereu martor (foarte incomod, de altfel): eu nu pun corect virgulele!!! Nu stiu să le pun corect, pe bune!  Pun în plus sau în minus, pe unde mi se pare mie bine, şi, de mult, timp mă simt, bine aşa.
Deci proză - nu, poezie -nici pomeneală.  Limericks? Imi plăceau, dar nu "produsesem" niciunul şi  nici în revistă n-am văzut. Şi oricum, cu astea am "prins curaj" mai târziu, când am tradus o  mulţime ca să le pot explica fetelor mele ce sunt acelea înainte ca ele să înveţe engleză - le mai am pe undeva, printr-un caiet prăfuit.
Păi singurul lucru la care mă mai pricepeam cât de cât erau epigramele, şi asta datorită faptului ca mama şi bunicul (tatăl mamei) scriau epigrame - nepublicate, dar unele într-adevăr bune - şi m-au "iniţiat" şi pe mine, ca şi în "tainele" şahului, de altfel (Thanks, Ma! Thanks, Grandpa!). Dar epigramele puteau fi subversive, ca şi fabulele, deci nu în "Licariri". E drept că am dat mai ieri peste niste istorioare cu tâlc scrise de Anton - chapeau! Păi el are "antecedente" nene! - "cazier" bogat, chiar (aia cu Aristică m-a distrat tare!)
Aşa că am zis să pun şi eu pe blog nişte "ghionturi" si "înţepături" colegiale sub una din aceste forme, ţinta declarată fiind câştigarea de către blog a multi-premiului Cincinat-Lear-Păstorel dacă s-o institui.
Sigur că o să includ imediat ceea ce am trimis pe mail şi v-a plăcut (sau nu, nu contează, în această privinţă "no news is good news") dar să termin cu "admini-trivia". Nu are rost să aştept până când am ceva petru fiecare, deci profitând de faptul că pot să editez postarea (oricând, sper) o să adaug pe măsură ce Talentu' sau chinuie. Da,, pentru că dacă îmi trimiteţi ceva scurt şi la obiect (poezioară de orice fel, fabulă sau istorioară grăitoare) includ in "corpul postului" menţionând autorul.  De dorit, câte un "titlu" sau "dedicaţie", cum se face la epigrame, gen "Unui chefliu", "Unui globetrotter", ceva care doar să "sugereze o aluzie" la persoana căreia i se adresează. Deci nu "Pentru Delia, de care am fost aşa de aproape în poza de la Cluj" sau "Celui care a facut blogul, cu ură" şi nici măcar aluzivul destul de transparent  "Heorhescului".
La sfârşitul anului - premiile, stabilite de un juriu din care nu vreau să fac parte. Şi premiile nu le "iau" autorii, ci "andrisanţii"!!! Până atunci avem timp să stabilim conţinutul premiilor şi sponsorii (în funcţie de conţinut, mă "bag" ca sponsor).
Cu speranţa că măcar pentru început nu includ ceva de un "prost gust îndoielnic", ...steady...ready...go!

Limerick  "17"
There was a leading girl who was running
(Very often her look was quite stunning!)
She left the "Ink"-village in a hurry
And now she's in CA - but don't worry,
'Coz  she - as a granny - 's still running.

Un limerique
There was this shy girl who - alas!
Thought she was kinda "duck" in her class.
But now, as more many
Transformed into swanny
And leading, and writing - proves class.

Unui "polisist"
El sucea fetele pe deşte
Sperând că ele îl iubeşte
Şi ziua-ntreagă le scruta
Pe ici si colo se uita.
Acum are Porsche, iPhone si "posteşte".

Lui Gică (A. C. Tonu)
Contrarian de primă mână,
El încurcă cuvintele-n latină,
Pe Marx citându-l cam în pripă.
Mai zise şi-n loc de "bufet" - "omidă".


Unei colege "revoluţionare"
Colega îmi părea crispată
Şi pe profesori că n-ar da doi sfanţi.
Văzând-o însă, realizez deîndată:
E veselă  - aşa cum o ştiaţi!


Unei melomane în criză de timp
Cu-a sa genetică predispoziţie
A mai citit, n-a prea  "postat".
Dar ne-a trimis o "apariţie"
Chiar demnă de invidiat!


To a gardener needing recycling
There was this colleague from high school, 
Whose Limericks were quite delightful.
He disliked being vain,
Loved quoting Mark Twain,
And his writings were always insightful.
(From someone who also loves safe waters ;) )


Unuia care chibzuieşte orice penny    
Părea, între aeroporturi, chiar foarte ocupat,
Mesaje a mai citit, subtexte-a mai ratat.
Însă pe acea plajă
Pare cuprins de vrajă:
C-un "touch of sin" în faţă este chiar relaxat!

12.12.12 


To "Gesture", for his inspired signatures
There was this guy named "The Slapper"
Who dreamt ev'ry eve after supper
He had always bought
From Costco, sans thought,
But always hit upper after supper.

Lui Bon-Tony, pentru revansa la Safari
Era un tip de mult bon-ton
Ce purta freza, nu breton.
De-l deranja vreun careva
Il si carpea si-i si turna
Din plin - beton.

5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Limerick '17' super reusit... Merci, Tibi!

    ReplyDelete
  3. Măi să fie! Deja o săptămână şi nema "contribuţii" (Delia, mulţumesc de mersi, feedback-ul e mereu binevenit şi când mai e şi pozitiv e încurajant, deci pe tine să sară lumea cu gura că eu continui).

    Păi hai, măi oameni buni, un pic de efort, un pic de creativitate! Ştiu că pentru creativitate e nevoie de timp (iată o dovadă), dar şi dacă trece prea mult se "fâsâie" lucrurile. Nu e problemă, în mine cel puţin puteţi să "daţi tare", n-am cum să mă supăr, poate şi câştig concursul la secţiunea "cel mai portretizat" sau la "cel mai ironizat". Puteţi începe mai la nivel de şcoală generală, uşurel, aşa.

    Iată, de exemplu, una în care amintirile despre poeziile din "Arici Pogonici" se pot împleti cu ingenuitatea specifică clasei a V-a şi cu proaspetele cunostinţe despre ritm şi rimă dobândite la orele de engleză:

    Unuia care face baie într-un butoi
    A fost odata un bunic
    Ce-a vrut să scrie-un limerick
    Însă n-a prea băgat de seamă
    Şi i-a ieşit o epigramă.

    Sau, deja cu abilităţile evoluate la nivel de "Luminiţa" spre "Cutezătorii", cu admiraţia pentru sport specifică clasei a VI-a şi acordând mai multă atenţie "diviziunii muncii" din familie:

    Unui fost "polisportiv"
    Deşi rotofei un pic,
    Făcea sport când era mic.
    Acum stă ca o placintă!
    Dar o să-şi revina,fi'n'că
    Tre' s-alerge, ca bunic.

    Eeeee, deja la clasa a VII-a, cu cuvinte noi în vocabular şi ceva cunoştinţe de educaţie moral-cetăţenească, dar căutând febril caietele din a V-a când e vorba de teme "în reluare":

    Unui Diogene hidrofil
    Dorea să scrie-o epigramă,
    Însă cu mintea de bunic,
    Vedeţi, n-a prea băgat de seamă
    Şi a "produs " un limerick.

    În fine, în clasa a VIII-a, cititori de Scrisori eminesciene si de "Politice" si altele, dar cu jiomanfişismul şi ironia specifice celor ce vor fi admişi la liceu fără examen:

    Epigonului lu' peşte
    Se învârtea p'acilea un bunel
    Ce-l emula pe Păstorel.
    Dar asta, cât îmi pare mie,
    Probabil la gastronomie,
    Că-n epigramă - nici de fel.

    Să nu-mi spuneţi că exact pe-astea v-apucaseţi să le scrieţi!
    Vă rog, ceva un pic mai evoluat, doamnelor şi domnilor!

    ReplyDelete
  4. Cred ca va fi destul de greu Tibi. Ramii cel care se pare ca are cea mai bogata colectie de Arici Pogonici, Cutezatorii, Gazeta de matematica ( poate si cea de Fzica si Chimie) si LIcariri.

    Epigrama a fost unul din stilurile pe care Domnu'Andrei nu a aloct prea mult timp de studiu .

    Savurez insa cu placere stilul tau"

    ReplyDelete
  5. Credeam ca deja am (prea) exagerat cu exemplele si macar unul din ele a condus la o inhibitie in masa pentru ca - iar apelez la sursa mea favorita si nesecata de citate - "Few things are harder to put up with than the annoyance of a good example." Iar comentariul Rodicai venea cumva sa confirme lucrul acesta...

    Dar a aparut limerick-ul Deliei, care ma cam trimite la "reciclare" si la rumegarea atenta a citatului de mai sus. Standards are getting high, the old become history since new ones are plummeting!

    Daca se mai gaseste careva sa-mi "dea peste nas" si cu o epigrama - om m-am facut!

    ReplyDelete